Is het wel zo? Dat het simpelweg een kwestie is om je hond even het trekken aan de riem af te leren? Is het wel eerlijk om te verlangen van de hond om in alle mogelijke denkbare situaties “naast” te lopen? Je hond trekt om een reden. Je helpt je hond enorm door te begrijpen waarom je hond trekt op dat moment en in die specifieke situatie.

“Trek niet zo” Een veel voorkomende geluid dat je hoort van baasjes tijdens het uitlaten. Ja, als stadshond is het wel fijn als je leert dat je op een ontspannen manier aan de riem kan lopen samen met je baasje. Het is nogal wat als stadshond zijnde, je komt heel wat tegen. Andere honden, mensen waarvan sommige je willen aaien…, auto’s, brommers. Kortom veel indrukken, geuren en geluiden. 

Als reactie op het trekken van jouw hond is het een menselijke reactie om even een klein rukje aan de riem te geven. Maar werkt dit wel? In deze blog leg ik je uit hoe je op een natuurlijke wijze je hond aan de riem kunt begeleiden. Het kost niet veel moeite en het is ontzettend leuk om te oefenen. Met een beetje inzicht in het waarom honden trekken en door een tipje van de sluier over deze techniek op te lichten hoop ik je enthousiast te maken en te inspireren om hiermee aan de slag te gaan. Mooi toch?

In deze blogpost lees je vier tips en weetjes over trekken aan de riem afleren.

hond trekken aan riem afleren

1. Waarom trekt jouw hond?          

Eigenlijk is het antwoord op deze vraag heel simpel. Je hond wil bij het naar buiten gaan zo snel mogelijk zijn of haar behoefte doen. Dit doe je natuurlijk het liefst op een plek waar het al ruikt naar je collega hondjes. Referentie punten dus, die je, vooral bij de dagelijkse wandelingen in de buurt, op dezelfde plaatsen tegenkomt. Een boompje, een bloemenbed in het geveltuintje van de buren of een lantaarnpaal. Jouw hond trekt dus van plek naar plek waar het lekker ruikt. Slim toch want snuffelen is het mooiste wat er is.

 

2. Veiligheid, wie wil dit niet?

Ook kan jouw hond gaan trekken bij het naderen van een andere hond of een object. Jouw hond wil dan heel graag uit deze situatie en begint hard te trekken, maar oh nee hé, er zit een einde aan het touw en kan daardoor niet vluchten. Nu probeer je jouw hond te kalmeren door zachtjes de riem naar je toe te trekken. Dubbel ellende dus, want het liefst wilt je hond er op dat moment vandoor. Hoe fijn is het om dit gevoel, lees paniek, te voorkomen en jouw hond te laten zien dat hij of zij veilig is aan de riem. En dat het oké is om even uit de situatie te kunnen omdat jij dit toelaat. Dit kan je dus bereiken met het juist hanteren van de riem. Jouw hond voelt dat jij aan de andere kant van de riem zit. Het veilig voelen en dat jouw hond dit ook zo gaat ervaren is essentieel. Dan pas kan je de hond “naast” leren lopen want nu zijn jullie zo op elkaar afgestemd en jouw hond weet dat jij elke situatie de baas bent.

 

 

hond trekt aan riem afleren

3. Zigzaggen

Misschien een beetje vreemd aanvoelend en een niet alledaags advies. Laat je hond lekker zigzaggen op de stoep of waar jullie ook zijn. Dit is een hele natuurlijke manier van lopen voor je hond. En denkt daarbij te kunnen gaan waar hij /zij wilt. Natuurlijk is dit niet zo, want jij bent degene die jouw hond de juiste richting wijst. Letterlijk en figuurlijk. Dit doe je zonder woorden te geven maar met behulp van de riem en jouw eigen lichaamstaal. Een “braaf” mag uiteraard altijd wanneer hij/zij jou volgt. 

 

4. Steun geven

Wanneer je op deze manier gaat wandelen met je hond zal je gaan merken dat je heel bewust gaat worden van je hond en wat hij/zij ervaart op dat moment. Gaat je hond zitten en kijken of misschien wel liggen in sommige situaties. Heel fijn wanneer jij je hond hiervoor de tijd geeft en hierin steun geeft. Ook hier komt dan de kennis over hoe je de riem hanteert van pas. En natuurlijk het interpreteren van de lichaamstaal van jouw hond en van andere honden. Ook het bewust worden van de werking die de omgeving op jouw hond heeft, want waarom zijn honden zo vrij op het strand en hebben zij meer steun nodig en een woonwijk?

Ben je enthousiast geworden en nieuwsgierig hoe jij dit in de praktijk kunt gaan toepassen? Want écht, het werkt.

Plan dan gerust een consult met mij in. Ik help je met alle liefde om jullie de tools te geven op locatie zodat wandelen zonder trekken easy peasy wordt!