Het is normaal dat je pup af en toe bijt, het is een fase waar jullie doorheen gaan. Maar je wilt wel voorkomen dat dit gedrag niet een gewoonte wordt. Je puppy leren om niet te bijten, daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Het kan anders later heel vervelend worden voor jou, je gezin en voor je omgeving. Het is niet meer dan normaal dat je pup bijt, springt of kauwt. Het is speels gedrag waardoor ze leren de wereld te ontdekken. De kunst is om je puppy te leren waar ze wel en niet op mogen bijten en kauwen. Tijdens de opvoeding van je pup neem je zowel de taak van zijn/haar moeder en speelkameraadjes over. Je puppy heeft namelijk alleen nog maar zijn broertjes, zusjes en moeder om zich heen gehad om mee te spelen. Voor een goed hechtingsproces tussen jou, je gezin en jouw pup is het belangrijk dat jullie deze taken overnemen. 

Maar geen zorgen! Ik help je daar graag bij.

In deze blog beperk ik mijzelf tot geven van tips over het bijten in handen en voeten veroorzaakt door normaal leer/bijtgedrag. De oorzaak en motivatie van puppen om te gaan bijten in meubels, planten en andere objecten zal ik in een andere blog behandelen. Vertoont jouw pup overmatige bijtgedrag of weet je het niet zeker? Neem dan contact met mij op of plan een sessie met mij. 

In deze blogpost lees je drie tips over hoe je je puppy bijten afleert. 

1. Handen en aaien

Jij en de gezinsleden kunnen de pup helpen door bewust te zijn van de momenten waaneer je de pup aanraakt en of wil aaien. En waar op het lichaam je de pup aait. Aai bijvoorbeeld niet over de kop en laat de kinderen niet over de pup heen hangen om te aaien. Wij mensen vinden fysiek contact over het algemeen fijn maar zeker niet iedereen. Dit is voor honden ook het geval. Wanneer jouw pup een situatie of een gebeurtenis mentaal aan het verwerken is, en dat doen puppy’s heel veel, dan is de kans groot dat jouw pup dit gewoonweg niet aankan of schrikt en kan dan gaan happen naar jouw handen of de handen en voeten van de kinderen of de visite. Aai je pup bijvoorbeeld eens wanneer het ontspannen ligt of zit. Want aaien en aanraken mag uiteraard wel. Aaien en knuffelen met je pup is natuurlijk het fijnst wat er is. Wist je dat jouw pup een aai of knuffel ook als beloning kan ervaren. Dus time je momenten en doe er beiden je voordeel mee. Het is dus belangrijk, en ook heel leuk en leerzaam, om te weten welke situaties jouw pup triggert om te gaan bijten/happen. Situaties voorkomen, samen met het lezen van de lichaamstaal en het interpreteren van de communicatie van jouw pup, kan ervoor zorgen dat er veel nare ervaringen voorkomen kunnen worden. Zowel voor jou en het gezin maar minstens zo belangrijk, ook voor jouw pup. 

 

 

puppy bijten afleren

2. Puppy bijten afleren door samen te spelen.

Als je je puppy mee naar huis neemt is het belangrijk dat je je pup aanleert dat spelletjes spelen met zijn baasjes gebeurd zonder bijten. Je wilt hem leren samen plezier te hebben zonder jou, je gezin of anderen pijn te doen. Je kan jouw pup hier bij helpen door samen te spelen op een manier die jouw pup begrijpt. Juist door samen te spelen volgens bepaalde regels zal hij/zij heel snel leren hoe hard en of hij/zij mag bijten. En je leert tegelijkertijd spelenderwijs de woorden “los en vast” aan. Leuk toch? Zelf ben ik een voorstander om het spel heel rustig te houden door je handen rustig te bewegen en niet je stem te verheffen. Dit om te voorkomen dat er teveel opwinding word veroorzaakt bij de pup waardoor de kans groter is, je raad het al…dat je pup gaat bijten of happen. Overigens zijn er heel wat alternatieven voor het spelen met een flos touw of een knuffel die je op een speelse manier kunt inzetten om het bijten en happen in goede banen te leiden. Ben je nieuwsgierig welke alternatieven dit zijn en wil je dit gaan oefenen? Plan dan een consult met mij. 

3. Kinderen en puppy’s.

 

Een bijt of hap van de pup kan, zeker voor kinderen als heel intens worden ervaren en zij kunnen hier heel verdrietig van zijn. Helaas worden er puppy’s vroegtijdig herplaatst of terug gegeven aan de fokker omdat er een bijtincident is voorgevallen. Voor het gezin en de pup is dit een hele ingrijpende situatie. Uiteraard wil je dit voorkomen en je bereid je zo goed mogelijk voor om het nieuwe gezinslid het beste bieden. Maar in de praktijk is het soms toch net een tikkie anders en kan het, laten we eerlijk zijn, ook soms tegenvallen. Voor kinderen kan het een hele uitdaging zijn om al jouw goedbedoelde adviezen, hoe om te gaan met de pup, op te volgen. Het liefst willen zij de hele dag met de pup knuffelen, spelen en aan vriendjes laten zien. Als ouder zijnde ben je zo gedurende de dag bezig de interacties tussen jouw kind en de pup in goede banen te leiden. Zo kan je door gebruik te maken van je lichaam jouw pup duidelijk maken dat het in zijn/haar gedrag te ver gaat. Dit doe je door jouw kind te “claimen”. Dit alles zonder je pup aan te raken, een woord te zeggen en of je stem te verheffen. Hoe rustig is dat? Zo behoud je een harmonieuze sfeer en kan je op deze wijze bijtincidenten voorkomen. Bied je kinderen een alternatief aan om op een verantwoorde manier tijd door te brengen met de pup. Leer jouw kind om samen met de pup te gaan speuren en het doen van braingames bijvoorbeeld. Zo worden jouw kinderen in de ogen van de pup ontzettend leuk en omgekeerd.

Nieuwsgierig hoe je door middel van jouw lichaamstaal jouw pup goed gedrag kan leren? En wil je input over speuren en braingames? Plan dan een consult met mij.

 

puppy bijten afleren trainen

Bijten afleren pup lukt niet

Dit artikel gaat over normaal bijtgedrag.  Als het nog steeds niet lukt met je puppy om het bijten af te leren, plan dan gerust een consult met mij in. Ik help jullie hier graag mee. Heeft je puppy ook last van aan de riem trekken? Lees dan mijn tips over trekken aan de riem afleren.