Je bent je trouwe viervoeter aan het uitlaten op straat, genietend van de najaarszon. Een voorbijganger met een hond zwaait vriendelijk gedag. En dan begint jouw hond te blaffen naar die andere hond. Vervelend en je schaamt je ook een beetje, of nog erger je wordt boos! Je voelt de ogen van andere mensen al in je rug prikken, alsof je je hond niet onder controle hebt. Vreselijk irritant!

Mijn hond blaft naar andere honden, waarom?

Maar zo ervaren wij dat. De echte beweegreden van de hond weten natuurlijk niet. Blaffen is gedrag en een hond toont bepaald gedrag met een reden. Eigenlijk net zoals bij ons mensen. Je wilt dus de oorzaak achterhalen. Wanneer jouw hond blaft naar andere honden, kan dat verschillende redenen hebben. Een van de meest voorkomende is angst. Wanneer een andere hond passeert geeft jouw hond hiermee zijn grens aan en blaft de andere hond letterlijk weg. Maar het tegenovergestelde komt ook vaak voor. Enthousiasme en juist de aandacht willen trekken van de andere hond, is ook een veel voorkomende reden. Wanneer het om angst gaat kan de hond ook een trauma hebben of slechte ervaringen hebben meegemaakt, dit zie je vaak bij geadopteerde hondjes. Je herkent aan de lichaamstaal van de hond of het om angst of juist enthousiasme gaat. En ja we moeten het toch zeggen ook een slechte training kan de oorzaak zijn van het geblaf. 

mijn-hond-blaft-naar-andere-honden1

Hond afleren blaffen naar andere honden

Honden reageren overal op door te blaffen, dat is een manier om zich uit te drukken. De communicatie naar andere honden, maar ook naar jou als baasje. Net zoals een baby dat met huilen doet. Maar als je hond onbeheerst blaft, wil je er toch echt iets aan doen. Wanneer jouw hond nog een puppy kun je het blaffen al relatief snel afleren. Door consequent te trainen bij bijvoorbeeld een puppyscursus, aarzel daarbij niet om vakkundige hulp in te schakelen! Het is belangrijk het onnodige geblaf zo snel mogelijk te controleren, is jouw hond al wat ouder dan wordt het lastiger. Maar zeker niet onmogelijk! Een goede techniek is om je hond af te leiden door een opdracht te geven of een commando te leren. Stel jouw viervoeter ook gerust en ga zelf niet boos reageren. Als jij rustig blijft heeft dat direct effect op jouw hond.

Wil je jouw hond ook netjes opvoeden op een fijne manier, met respect voor mens en dier. Bekijk hier wat ik voor je kan betekenen of kom gerust een keertje langs!